Wat zijn curiosa en brocante?

 11/05/2019   |    Leestijd: 5 min.   |   Categorie: algemeen

Bron : https://www.antiekwinkel.nl/blog/wat-zijn-curiosa-en-brocante

Antiek

Naast antiek kom je regelmatig de woorden ‘curiosa’ en ‘brocante’ tegen. Deze benamingen worden gebruikt voor oude voorwerpen die niet het predicaat antiek verdienen, maar wel bijzonder zijn. Het onderscheid is niet altijd even duidelijk. Grofweg kun je zeggen dat spullen die meer dan 100 jaar oud zijn en een culturele of artistieke waarde hebben, antiek zijn. Overige artikelen worden curiosa of brocante genoemd. Dat zijn meestal de mooie, zeldzame spulletjes die je in tweedehandswinkels of op rommelmarkten tegenkomt. Ze zijn leuk om te hebben, omdat ze sfeer geven in huis, maar ook omdat ze kenmerkend zijn voor een bepaalde periode. Curiosa en brocante geven je een inkijkje in de gebruiksvoorwerpen van alledag zoals ze in de laatste eeuw gebruikt werden.

Curiosa

Curiosa is een breed begrip. Het staat voor allerlei oude spulletjes, zoals meubels, decoratieartikelen, serviesgoed, tafelgerei, schilderijtjes, enzovoort. Kortom: leuke dingen uit grootmoederstijd. Er is een levendige handel in curiosa via vrijmarkten, kringloopwinkels en online winkels. Curiosa is populair, omdat het een heel persoonlijke uitstraling aan je interieur geeft. Ieder stuk heeft zijn eigen geschiedenis. Vooral verzamelaars houden zich bezig met curiosa. Ze sparen bijvoorbeeld sigarenkistjes, series oude stripboeken of een compleet servies. Je kunt soms onverwacht tegen het missende stuk aanlopen dat je verzameling compleet maakt.

Brocante

Brocante betekent grappig genoeg ‘curiosa of tweedehands’. Je zou dus zeggen dat het over dezelfde spullen gaat. Toch heeft brocante een net iets andere insteek. Anders dan bij curiosa ligt het accent bij brocante op het nostalgische, doorleefde karakter van een meubel of voorwerp. Het zijn vaak stukken met duidelijke gebruikssporen, zoals een scheurtje of krasje en een verweerde verflaag. Niet alle curiosa is dus ook brocante te noemen. Omdat de vraag naar brocante groot is, worden er ook meubels in ‘brocantelook’ gemaakt. Nieuwe meubels worden zo behandeld dat ze een doorleefde uitstraling krijgen.

Allemaal tweedehands

Zowel curiosa als brocante zijn tweedehands. Ze hebben een vorige eigenaar gehad en al een heel leven achter zich. Maar hoewel er veel ‘afdankertjes’ tussen tweedehands spullen zitten, kun je ook pareltjes vinden. Er zijn mensen die de zolder van oma opruimen en zonder verder te kijken alle spulletjes bij de kringloopwinkel brengen of uitstallen op de vrijmarkt. Daarom is het de moeite waard om eens lekker rond te snuffelen. Je kunt er de mooiste dingen tegenkomen. En dat het niet antiek is? Geen probleem. Het gaat er immers om dat jij het bijzonder vindt en er graag naar kijkt.