Retro en Vintage verschil

Gepubliceerd op 30 oktober 2021 om 14:08

Verschil retro & vintage

Termen zoals retro en vintage vormen de laatste tijd steeds vaker het onderwerp van gesprek als het over bepaalde woonstijlen gaat, maar de begrippen worden vaak onterecht door elkaar gehaald. Hoewel het natuurlijk interessant klinkt om één van de begrippen aan bepaalde meubels of accessoires te linken, is het wel van belang dat hier de juiste term voor gebruikt wordt. Wij gaan de mogelijke verwarring rondom de termen voor eens en voor altijd de wereld uit helpen.

De betekenis van de begrippen

De begrippen retro en vintage worden regelmatig door elkaar gehaald, omdat ze één groot aspect met elkaar gemeen hebben: de oude look van de meubels. Buiten deze overeenkomst bestaan er ook genoeg verschillen. 

 Retro stijl

 

De ontwerpen en materialen van retro producten zijn gebaseerd op de stijl van spullen uit de jaren ’20 tot en met ’80. Eigenlijk kunnen we dus stellen dat deze producten een soort kopie zijn van oude producten of dat daar de inspiratie vandaan is gehaald. Retro meubels komen gloednieuw uit de fabriek, maar zien er ‘oud’ uit wegens het ontwerp, de kleuren en de motieven.

Vintage stijl

Deze term wordt vaak als chique woord voor tweedehands kleding uit de jaren ’20 tot en met ’80 gebruikt. Daarnaast komt dit begrip ook regelmatig ter sprake als we het hebben over originele tweedehands spullen zoals meubelen, huishoudelijke artikelen en/of accessoires. Misschien dat je nu denkt dat vintage een vervangend woord is voor tweedehands, maar dat is niet het geval. Vintage beschrijft kortgezegd een product die afkomstig is uit een bepaalde tijdsperiode zoals de oude stoel van je grootvader of de naaimachine van je grootmoeder. Het kan dus zo zijn dat je zelf een vintage stuk bezit, maar je kunt er natuurlijk ook altijd één kopen.

Concluderend kunnen we stellen dat retro meubelen oud lijken, terwijl vintage meubels ook echt oud zijn. Toch wordt er soms gekozen om oude spullen (vintage) ook als retro te bestempelen, wat over het algemeen commerciële redenen heeft. Hoewel retro en vintage meubelen dus niet hetzelfde zijn, kunnen ze wel goed gecombineerd worden, aangezien de stijlen erg veel op elkaar lijken en daardoor perfect bij elkaar passen. 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.